Tietotekniikkaa Kaukajärvellä
25.3.2014

Tietotekniikkaa Kaukajärvellä - opastusta ilmaiseksi VTS-asukkaille
Ensisijaisesti ihan perusteita kaipaaville

-salasana hukassa
-mitentulostan
-koneeni on hidas
-DVD-levyjen "polttaminen"

Kysymyksiä putkahtelee milloin miltäkin alueelta, mutta se sopii kerhon toimintaperiaatteisiin.

Kaukajärvellä on toiminut tammikuusta 2013 tietotekniikkakerho, jonka aihepiiriä ei ole juurikaan rajattu; tietokoneiden, puhelimien, televisioiden, jopa äänentoistolaitteiden käyttäjät ovat saaneet vastauksia kaipaamiinsa kysymyksiin. Tyhmiä kysymyksiä ei ole edes olemassa, mutta valitettavan usein kysyjä saa epäasiallisia vastauksia. Kerhossa on tavoitteena antaa vastaukset varmasti ymmärrettävässä muodossa. "Opastajassa on vika, jos opastettava ei ymmärrä"-periaatetta pyritään noudattamaan kaikessa. Kävijöiden ikäjakaumaa ei ole missään vaiheessa pyritty rajaamaan, mutta alkeisopastuksesta kun on kyse, niin luonnollisesti nuorisoa kerholle ei ole ilmestynyt.

Toiminta alkoi 01.2013

VTS:n edustaja kutsui alueen asukastoimikuntien puheenjohtajia koolle asukastoiminnan virkistämiseksi. Solkikatu 7:ssä oli samoihin aikoihin jo halukkuutta tietotekniikkaa käsittelevän toiminnan aloittamiseksi. Niinpä yhdessä VTS:n kanssa toiminta polkaistiin käyntiin aluksi Solkikatu 7 kerhotiloissa, ja keväämmällä Riipuksenkatu 3:ssa.

Toiminnasta

Toiminta suunniteltiin ennen kaikkea vasta-alkajille, joten on luonnollista, että osallistujat eivät ole aivan nuoria, jotka saavat opetuksen jo koulussa, ja monet viimeistään työelämässä. Vasta-alkajat voivat kuitenkin olla jopa yllättävän nuoria. Ei ole häpeä myöntää osaamattomuutensa, mutta ainakin voidaan pitää moitittavana olla hankkimatta tietoa, kun sitä on ilmaiseksi tarjolla.

Opastus etenee "Non-Stop"-periaatteella, joten mukaan voi tulla milloin vaan, joten ei ole pelkoa siitä, että enää ei kannattaisi tulla, kun muut ovat aloittaneet jo aikoja sitten. Tulemalla paikalle kukaan ei sitoudu tulemaan uudestaan. Osallistuminen sattumanvaraisesti silloin tällöin sopii vallan mainiosti

Tapaamisia on järjestetty viikoittain torstaisin klo 14. Kävijöitä on alusta lähtien ollut 5-10 henkilöä joka kerta, mutta eri henkilöitä on varmaankin ollut yhteensä yli 30. Kerho kerää kävijöitä kaikista Kaukajärven VTS-kodeista.

Mistään alkeiskurssista ei ole kysymys, vaan jokaisen kävijän olemassa oleva taitotaso on yksilöllisesti huomioitu. Kunkin kävijän osaamisen puutteet on pyritty huomioimaan - ihan koneen käynnistämisestä, näppäimistön ja hiiren käytöstä ja koneen sammuttamisesta alkaen. Näin ollen kullekin pyritään opastamaan kunkin tarvitsemia asioita.

Laitteistona on ollut kerhohuoneen pöytäkoneet (1-2kpl) ja kerhon vetäjän mukanaan tuomat läppärit (3-5kpl) sekä kävijöiden omat läppärit. Käyttöjärjestelminä on ollut eri Windows versiot sekä Linux.

Käsiteltävinä aiheina on ollut lähinnä Internetin käyttö, tiedostonhallintaa sekä pienet helpottavat niksit kuten kopioi/liitä. Kadonneita sähköpostin salasanoja on etsitty. Tiedostoja on tallennettu CD- ja DVD-levyille. Myös kävijöiden omia koneita on siivottu alkuperäisen suorituskykynsä mukaiseen kuntoon.

Lähitulevaisuudessa toimintaa on tarkoitus laajentaa Solkikatu 7:n uusissa kerhotiloissa keskittyen ennen kaikkea tekniikkaan, koneiden huoltamiseen, sekä erityisohjelmiin hallussa olevan tiedon sallimissa rajoissa. Aiheina voisivat olla esimerkiksi: kotisivujen teko, videoklippien editointi, ohjelmien asentaminen niin Windows- kuin Linux-ympäristössä, pöytäkoneen rakentaminen ja huoltaminen, läppärin ilmanvaihdon huoltaminen, ja vaikkapa käyttöjärjestelmän asennus.

Tulevaisuudessa

Tietotekniikan osaamisen tarve ja palveluiden määrä Internetissä ei varmasti tule tulevaisuudessa vähenemään vaan päinvastoin se lisääntyy merkittävästi, mikä tarkoittaa, että väliinputoajina ovat ihmiset, jotka eivät ole koulun eikä työelämän kautta tutustuneet riittävästi tietotekniikkaan. Siksipä on varmaa, että aikuisväestön tietotekniikkaopastukselle on vahva tilaus vielä jopa vuosikymmeniksi, kunnes eläkeiässä on sukupolvi, joka on saanut tietotekniikkaopastuksen jo koulussa.

Lisätietoja:

Henning Aspelin
Asukastoimikunnan puheenjohtaja, Solkikatu 7
0451123773
aspelin.henning(ät)saunalahti.fi

Aidosti tamperelainen.

Osoite | Kaupunginosa

Osoite Osoite
Tieto 2Tieto 2
Tieto 3Tieto 3

Yhteystiedot

Tähän yhteystiedot

Kuva

Lisätiedot